Elke week zijn er drie wedstrijduren:
In de praktijk trainen er op deze uren naast wedstrijdrijders, ook recreatieve schaatsers. Het niveau- en snelheidsverschil is hierdoor erg groot. Om het voor iedereen leuk en veilig te houden is het op deze uren extra belangrijk om je aan de baanregels te houden.
Dit seizoen (2024-2025) is er een rode stippellijn aangebracht - op zo'n 100 cm rechts van de rode lijn - die de inrijbaan met de binnenbaan scheidt. Ervaring in eerdere jaren leerde ons dat het snelheidsverschil groot kan zijn op de wedstrijduren. Hierdoor ontstonden soms gevaarlijke situaties. Om iedereen voldoende ruimte te geven, is er dit jaar een extra rode stippellijn aangebracht die meer duidelijkheid geeft waar iedereen kan/moet rijden op de wedstrijduren.
Recreanten en langzamere (jeugd)wedstrijdrijders blijven rechts van de rode stippellijn. Bij rondetijden van 30 seconden of langzamer rijd je rechts van deze stippellijn. Snelle wedstrijdrijders rijden in principe bij de doorgetrokken rode lijn aan de binnenkant van de baan. Ook voor de snelle wedstrijdrijders geldt dat als je rustig rijdt dat je zover mogelijk naar rechts rijdt.
Hieronder geven we een korte samenvatting van de belangrijkste regels. Op de website van NSV vind je een uitgebreide toelichting op deze afspraken.
Waar schaats je?
Je trainer geeft aanwijzingen waar je mag schaatsen. Let op waar je rijdt, waardoor de ruimte op de baan optimaal benut kan worden. Daarbij houd je rekening met de indeling van de baan. De ringbaan wordt door een rode stippellijn en een doorgetrokken blauwe lijn in drie 'schaatsbanen' verdeeld.
Baanetiquette
Uitrijden?
Na een oefening kun je uitrijden aan de buitenkant van de baan. Doe dit met maximaal twee personen naast elkaar in de rechterbaan (rechts van de blauwe lijn).
Start oefenen?
Als je een start wilt oefenen, dan vraagt dit extra aandacht voor de veiligheid van jezelf en anderen:
Gevallen?
Als je valt, waarschuw dan anderen om je heen door te roepen, maak je klein en hou je schaatsen naar het ijs. Sta zo snel mogelijk op en ga naar de kant. Heb je hulp nodig? Laat dit dan weten. Er zijn altijd trainers in de buurt die je kunnen helpen. Wil je even rusten? Ga dan van de baan af en laat iemand je begeleiden. Waarschuw altijd een trainer en vertel dat je gevallen bent.
Als we met z’n allen ons best doen, kunnen we er samen fijne en veilige trainingsuren van maken. Bedankt voor jullie medewerking en op naar een mooi en gezellig seizoen!